Vuurwerk

Vuurwerk

Noodvuurwerk

Iedereen die het water op gaat, kan in een noodsituatie terechtkomen. Soms is communicatie niet meer mogelijk met marifoon of telefoon. Het afsteken van noodvuurwerk is dan het enige dat rest. De meeste zeilers hebben ergens in de bakskist wel een doosje met vuurwerk. Welk vuurwerk hoort daarin te zitten en hoe steekt u zo’n pijl eigenlijk af? En wat moet u doen als u een rode lichtkogel waarneemt?


Alarm


NoodvuurwerkOp een drukke zomerdag hebben bemanning van reddingboten wel eens het idee dat hun werk meer op dat van een sleepdienst lijkt, dan op dat van een reddingsmaatschappij. Het is aan elke schipper om te beoordelen wanneer hij of zij hulp inroept van de reddingsmaatschappij, maar als de motor weigert en er staat een prima zeilwind is dat zelden nodig, zou je zeggen. Er zijn ook gevallen denkbaar waarbij directe assistentie wel een vereiste is, zoals bij zinken, brand aan boord of een acuut medisch probleem waarbij onmiddellijke professionele hulp onontbeerlijk is. Een noodoproep via de marifoon is dan de aangewezen manier om alarm te slaan.


Er wordt onderscheid gemaakt tussen een noodoproep (mayday), een spoedoproep (pan-pan) en veiligheidsverkeer (securité). Alleen wanneer er sprake is van ernstig en onmiddellijk gevaar voor schip en opvarenden mag een noodoproep worden uitgezonden. Is de marifoon buiten werking, dan kan het 112-alarmnummer bellen met een mobiele telefoon uitkomst bieden. Op zee is er een paar mijl uit de kust echter geen bereik.


Michelle Blaauw, preventiemedewerker van de KNRM, bevestigd dat een vuurpijl met lichtkogel werkt als er geen alternatief meer is. “Een parachutepijl stijgt op tot een hoogte van driehonderd meter”, zo weet ze, “en de lichtkogel is bij goed weer tot op dertig mijl te zien. Het signaal is dus tot over de horizon te zien. De kogel brandt meer dan een halve minuut. De kans dat de noodoproep wordt gezien is dus vrij groot. “


Soorten vuurwerk


Het is handig om noodvuurwerk in een speciale waterdichte container te bewaren. Zo raken de pijlen niet zoek in een rommelige bakskist en heeft u in één graai de hele set te pakken. De inhoud van zo’n container kunt u zelf samenstellen, maar er zijn er ook in de handel waar de fabrikant een heel assortiment in heeft gedaan. De inhoud van zo’n noodvuurwerkcontainer kan bestaan uit:


Witte handstakel


Deze gebruikt u als waarschuwing bij een dreigende aanvaring of om een klein gebied te verlichten. Een handstakel is overdag en ’s nachts te gebruiken.


Rode handstakel


Deze gebruikt u als noodsignaal. Als de reddingboot al onderweg is en u wilt uw positie kenbaar maken, dan biedt dit rode licht uitkomst. Ook deze handstakel is zowel overdag als ‘s nachts te gebruiken.


Rood parachutesignaal


Om een noodsignaal over langere afstand kenbaar te maken. Een raket brengt een lichtkogel op driehonderd meter hoogte. Deze brandt zo’n veertig seconden met een lichtsterkte van 30.000 candela en is zichtbaar tot op dertig mijl.


Overdag en ’s nachts en te gebruiken


Oranje handrooksignaal


Dit signaal produceert zestig seconden lang dikke oranje rook. Vooral geschikt voor op kleine jachten en open boten. Dit noodsein gebruikt u om op korte afstand uw positie kenbaar te maken tijdens een reddingsoperatie. Alleen overdag te gebruiken.


Drijvend oranje rooksignaal


Net als het handrooksignaal, maar dan om te ontsteken en in het water de gooien.


Een vuurpijl afsteken is geen kleinigheid. Als de nood aan de man is, probeer dan de volgende stappen te doorlopen.


1. Lees de gebruiksaanwijzing. Er bestaan verschillen in werking tussen diverse merken. Ideaal: lees voor vertrek in de haven de gebruiksaanwijzing. Dan hebt u er alle tijd voor.


2. Kies een positie waar u stevig staat en stagen of zalings geen belemmering vormen.


3. Houd de pijl met gestrekte arm vast bij het juiste eind.


4. Verwijder beide beschermkapjes van de pijl zodat het trekkoord zichtbaar is.


5. Bij helder weer richt u de pijl recht omhoog. Is er sprake van laaghangende bewolking, houdt u de pijl onder een hoek van 45 graden.


6. Wend uw hoofd af en trek stevig aan het koordje.


7. Wacht minimaal vijftien minuten voordat u een volgende pijl afsteekt


Vanaf het moment dat een pijl is gezien duurt het gemiddeld tien tot vijftien minuten voordat de dichtstbijzijnde reddingboot klaar is om uit te varen. Het heeft dus geen zin om in die tijd nog een pijl af te steken. Na een kwartier kan een tweede lichtkogel wel bijdragen aan de redding. Voor de reddingboot is het dan meteen duidelijk welke kant ze op moeten varen. Ziet u de reddingboot wel, maar zij u niet, dan kan ook een rode handstakel of een rooksignaal worden gebruikt. Gebruik geen vuurpijlen als er een helikopter in de buurt is. Een helikopterpiloot benadert u bij voorkeur vanaf de lijzijde, precies de kant waar een lichtkogel naartoe waait.


Risico’s


Het afsteken van noodvuurwerk is niet zonder risico’s. Bij het ontbranden van de fosfor in een handstakel komt extreem veel hitte vrij. De raket van een parachutepijl verlaat de lanceerpijp met hoge snelheid. Door de hoge temperaturen en grote krachten is het werken met deze materialen niet ongevaarlijk, ook als het vuurwerk naar behoren functioneert.


Naast deze risico’s is er een kans dat vuurwerk storingen vertoont. Vrijwilligers van de KNRM oefenen regelmatig met het afsteken van noodvuurwerk. Bij die oefeningen heeft er al twee keer een incident plaatsgevonden. Eerst schoot een dag en nacht signaal, bedoeld om in de hand te houden, de lucht in, om te exploderen in een naastgelegen souvenirwinkel. Bij een andere oefening ontplofte een parachutepijl in de hand van de afsteker. Sindsdien steken de vrijwilligers van de KNRM alleen nog vuurwerk af met een zware werkhandschoen en een beschermende bril om het risico op een verwonding zo klein mogelijk te maken.


Om de kans op een gevaarlijke situatie met dit zware vuurwerk te minimaliseren, geven fabrikanten een uiterste houdbaarheidsdatum aan de brandende lichtsignalen. Van vuurwerk dat ouder is dan vier jaar kan de fabrikant niet garanderen dat het naar behoren functioneert. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid licht die de pijlen en fakkels geven als voor de kans op een niet reguliere ontbranding.


Pijlen, stakels en rookpotten die over de datum zijn kunt u terugbrengen naar de watersportwinkel. Die voert het af als chemisch afval via speciale kanalen.

Belangrijk: noodvuurwerk mogen wij niet versturen en is dus alleen af te halen in de winkel.


Product vergelijk (0)


Coastal Noodsignalen Set 2
SALE

Coastal Noodsignalen Set 2

€149,95 €170,01 Excl. BTW: €123,93
comet rooksignaal solas

comet rooksignaal solas

€37,50 Excl. BTW: €30,99
Hand Smoke

Hand Smoke

€25,95 Excl. BTW: €21,45
Handflare Red

Handflare Red

€14,25 Excl. BTW: €11,78
Handflare White

Handflare White

€16,50 Excl. BTW: €13,64
Inshore Noodsignalen Set 1
SALE

Inshore Noodsignalen Set 1

€79,95 €85,00 Excl. BTW: €66,07
Offshore Noodsignalen Set 3
SALE

Offshore Noodsignalen Set 3

€299,00 €320,00 Excl. BTW: €247,11
Parachute Signal

Parachute Signal

€38,50 Excl. BTW: €31,82
RORC Noodsignalen Set 4
SALE

RORC Noodsignalen Set 4

€349,00 €385,00 Excl. BTW: €288,43
Weergeven 1 t/m 9 van in totaal 9